Hvad er coaching og hvad er en coach?

Hvad er egentlig alt det der med coaching? Er en coach bare en slags psykolog, eller er en coach i virkeligheden bare en person, der er god til at lytte? Er der nogen her, der kan forklare lidt mere om, hvad coaching er? Og hvordan bliver man coach?

 

[learn_more caption=”Coaching forklaret”] Den vigtigste forskel mellem coaching og terapi er, at coaching ikke forsøger at løse de dybereliggende spørgsmål, der er årsag til alvorlige problemer som dårlig motivation, lavt selvværd og dårlige arbejdspræstationer. Coaching og mentorordninger er generelt mere optaget af de praktiske aspekter af at sætte mål og opnå resultater inden for specifikke tidsrammer. Coaching og mentorordninger er generelt begyndt på den forudsætning, at kunderne er selvbevidst og “hele” og har valgt coaching eller mentorordninger, fordi de ikke kræver en terapeutisk intervention. Det er muligt for en person, der har underliggende problemer at opleve succes i en coaching sammenhæng, selv om de underliggende problemer ikke løst. Men hvis en klient bliver ‘fast’ og coaching eller mentorordninger program er ikke at opnå det ønskede resultat, så en psykologisk eller terapeutisk intervention kan være nødvendigt for kunden at bevæge sig fremad og nå deres mål. Coach & mentor uddannelsesprogrammer, som er typisk ret kort ikke har til formål at kvalificere trænere til at foretage en vurdering af, om nogen kan have behov for en terapeutisk intervention, snarere end en coaching eller mentorordninger én. Dette er drevet delvist af professionelle begrænsninger og barrierer, der traditionelt har været placeret omkring psykologi og terapi, men er for det meste skyldes, at psykologiske vurdering er en kompliceret proces, som kræver specialiseret uddannelse. Professionelle coaches & mentorer er dog, ophold nogensinde opmærksom på muligheden for, at en kunde måtte have eller kan udvikle spørgsmål eller problemer, som coaching eller mentorordninger på sin egen, er ikke tilstrækkeligt.[/learn_more]

Du kan finde en god oversigt coaching i Danmark her.

Uddannelse til coach?

Læs mere om coaching kurser og uddannelse

Tagged med:
 • hvordan bliver man coach
 • hvordan bliver jeg coach
 • hvordan coacher man
 • hvordan bliver man mentor
 • hvordan bliver heg cocah
 • hvordan bliver man en coach
 • hvordan man bliver coach
 • hvordsn bliver jeg coach

3 thoughts on “Hvad er coaching og hvad er en coach?

 1. Coaching er et kraftfuldt værktøj, der kan hjælpe dig med at foretage ændringer i din virksomhed eller karriere, forbedre din præstation, forbedre dit forhold til andre eller udvikle specifikke færdigheder. For yderligere at præcisere, hvad der er coaching, er et par definitioner fra to velkendte coaching eksperter her:

  “Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere deres egne præstationer. Det er at hjælpe dem med at lære i stedet for at undervise dem” (Whitmore, J, 2004)

  Coaching er “en proces, der gør det muligt for læring og udvikling vil forekomme, og dermed performance forbedres. Hvis det skal lykkes, en coach kræver en viden om og forståelse af proces samt de forskellige stilarter, færdigheder og teknikker, der er relevante for den sammenhæng, hvori coaching finder sted “(Parsloe, Eric, 1999)

  Så, hvordan coaching adskiller sig fra andre indgreb, såsom undervisning og instruktion? Med uddannelse og instruktion lagt vægt på træneren formidling af viden til dig, ‘coachede’, mens med coaching lægges vægt på den træner beder dig spørgsmål, så du kan udforske dine egne ressourcer og løsninger til at komme videre.

  Direktiv versus ikke-direktivet coaching

  Der er også forskellige tilgange til coaching og det er her de definitioner af coaching bliver sløret.

  Ikke-direktivet coaching er coaching i ordets egentlige betydning af ordet, hvor træner blot beder dig spørgsmål for at give dig mulighed for at finde deres egne løsninger. En ikke-direktivet coach vil helt sikkert ikke tilbyde dig råd og sjældent endda give dig forslag, selvom gennem dygtige afhøring de vil hjælpe dig til at se din situation fra et andet perspektiv, får klarhed, afdække muligheder, udfordringer uoverensstemmelser og holde dig til regnskab over dine handlinger .

  Den store fordel ved ikke-dirigerende coaching er, at du, som klienten få det fulde ejerskab af dine egne løsninger i stedet for ‘at gøre, hvad du har fået besked på at gøre.’ Gennem denne fremgangsmåde vil du føle en følelse af empowerment at foretage ændringer i din liv og din selvtillid styrkes.

  Direktiv coaching på den anden side er der, hvor træner tilbyder løsninger, værktøjer og teknikker til at komme videre. Du kan lide at blive tilbudt løsninger imidlertid faren er, at løsningen ikke kan være relevant for din situation og kan derfor ikke føler sig fuldt forpligtet til at anvende løsningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *