Hvad er digital tryk?

Spørgsmålet lød: Hvad er egentlig digital tryk for en størrelse? Og er det lige så godt som almindelig offset tryk?

Vi har selvfølgelig kigget lidt på sagen – og lært, at mange forveksler farveprint fra en kopimaskine med digitalt tryk. Sådan er det ikke. Her er, hvad Wikipedia skriver om sagen:

[box type=”info”] Digitaltryk benytter ikke en fast trykform, derimod dannes trykbilledet på baggrund af et digitalt input som sendes direkte til printeren/maskinen, derfor kan trykbilledet ændres efter hvert tryk uden stop.

Elektrofotografi metoden benyttes i fotokopimaskiner, laserprint og industrielle trykmaskiner og bygger på brugen af en OPC (Optical Photo Conductor) som base for trykbilledet. Hele OPCen oplades først med en elektrostatisk ladning, hvorefter bliver de ikke farve bærende områder belyst. De mister ved belysningen deres ladning og OPCen vil kun tiltrække toner de steder på OPCen stadig er opladet.

I de digitale maskiner kommer lyset typisk fra en laser, denne rammer et bevægeligt spejl som “fejer” lyset over OPCen imens laseren tændes og slukkes. Ved en anden meget brugt metode benyttes en LEDbar, som er en række dioder, der sidder i hele OPCens brede. Toneren findes både i flydene og pulverform og med mulighed for at trykke i flere farver. Ved brug at pulvertoner opvarmes de efter overførsel til papiret for at sikre vedhæftning. Kilde[/box]

Der er mange danske trykkerier, der arbejder med digitalt tryk. En af dem er Jensen Print i København:

Tagged med:
 • hvad er digitaltryk
 • pulvertoner

3 thoughts on “Hvad er digital tryk?

 1. den hurtige forklaring er at digital tryk er som en printer hvor det traditionelle tryk er via en tryk maskine. Det betyder at digital tryk har mulighed for at køre en enkelt kopi af noget og evt. skifte navn eller lign ud for hvert nyt tryk. Traditionelt tryk (offset) skal køre større oplag for at blive billigere end digitalt.
  Offset er så lidt mindre skrøbeligt ved fx falsning (folde) af papiret, hvor det digitale tryk let kan springe i ryggen og dermed få en ru ryg hvor farven skaller af – det kan dog minimeres ved fornuftig efterbehandling af tryksagen.

  tommelfingerregel:
  digital = billig i små oplag
  offset = billig i store oplag

 2. Ved I om digital tryk også kan bruges til etiketter? Vi bruger en del vin som gaver, hvor vi får egen etiket trykt til.

 3. Jeg ved fra en god kollega, at digital tryk fint kan bruges til etiketter!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *