Hvad er god køkkenhygiejne?

Hygiejne er generelt en god ting, og det er det bestemt også i køkkenet. Her kan en utilstrækkelig hygiejne nemlig let risikere at ende med maveonde til hele familien, for der skal så lidt til, for at ubudne bakterier finder vej til maden og dermed til vores skrøbelige maver.

Selv har jeg gjort det til en vane at vaske hænder flere gange under tilberedningen af maden, og jeg mener ikke selv, at jeg derved er overhysterisk. Bortset fra den grundige vask af hænderne, før jeg går i gang med madlavningen, synes jeg, der under tilberedningen er behov for at vaske dem i forskellige situationer.

Det er for eksempel, når kødet er skåret ud, eller farsen er formet til bøffer eller karbonader. Så er der uundgåeligt kødsaft på hænderne, og det mener jeg ikke er heldigt, når man skal i gang med for eksempel at skylle grøntsager og behandle dem.

Det er selvfølgelig vigtigst, hvis grøntsagerne skal spises rå i for eksempel salat. Her kan sammensætningen af grøntsager og selv en mikroskopisk dråbe af kødsaft sætte gang i en bakterieudvikling, som kan sende hele familien på hyppige toiletbesøg.

Hygiejnen gælder ikke kun hænderne. De knive, skeer og gafler, man bruger under tilberedningen, skal selvfølgelig også være rene, men ikke kun det: Man skal bruge forskellige redskaber til de forskellige madvarer. Det nytter ikke at skære kød ud med den store køkkenkniv og så derefter bruge den til at skære gulerødderne i skiver. Også her kan kontakten mellem kødsaft og grøntsager give bakterie-problemer.

Har du gode tips til god køkkenhygiejne? Skriv dem herunder i kommentarerne!

Tagged med:
  • Hvad er god køkkenhygiejne
  • god køkkenhygiejne

Post to Twitter Post to Facebook

One thought on “Hvad er god køkkenhygiejne?

  1. Som kok lever jeg stortset i et køkken 🙂 og ligesom der hviler et ekstra stort ansvar på en buschauffør når han har bussen fyldt med andre mennesker så er ansvaret også yderligt skærpet når jeg servere mad for mange mennekser hver eneste dag. …Det er bare rigtig dårlig forretning for en restaurant, hvis gæsterne bliver syge af den mad de får serveret!

    Som du skriver så er det en dårlig ide at skære kød og grønsager med den samme kniv og det bør også lige nævnes at det gælder også for skærebrættet. Man bør have en kniv og skærebræt til hver, ellers skal det i hvert fald vaskes grundigt med varmt vand før man bruger det over på grønsagerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *