Menu Luk

Hvad gør jeg som arbejdsløs?

Står man, fra den ene dag til den anden, og er arbejdsledig, så er der nogle økonomiske ydelser, som man kan modtage, så man kan opretholde en vis indkomst og derved levestil. Den offentlige sektor formidler to slags håndsrækninger, kontanthjælp og dagpenge, som man kan få formidlet efter ens situation. Kontanthjælpen omhandler formuebeholdning—alle ens værdier, biler, opsparing osv. skal benyttes før, at man kan få kontanthjælp fra kommunen, ligesom man ikke kan få kontanthjælp, hvis ens samlever eller ægtefælle tjener nok, til at forsørge husstanden. Dagpenge, derimod, formidles via a-kasserne, og det forudsætter at man har været medlem af a-kassen, mens man stadig var fast lønmodtager. Er man på dagpenge, så er ens formue og værdier irrelevant, da man selv, gennem månedlige kontingenter, har sparet op igennem ens økonomiske forsikrings net, og det er ved arbejdsledighed, at de penge finder vej tilbage til a-kassens medlemmer.

Ved arbejdsledighed, er der nogle aktive skridt man skal tage, for at kunne bibeholde ens økonomiske ydelser. Det følgende tager udgangspunkt i ledige, som har været medlem af en a-kasse, og om hvilke foranstaltninger og ting man skal udføre, for at a-kassen tildeler en dagpengeunderstøttelse.

Som arbejdsledig er man en del af et rådighedsprincip. Det betyder, at det første man skal gøre, når man bliver ledig, er at melde sig på jobcenteret som værende arbejdsledig. Dette kan enten gøres elektronisk på ens lokale jobcenters hjemmeside, eller ved personligt fremmøde. Altså allerede første dag, hvor man står uden indtægt, skal man registreres som ledig, for først derefter kan a-kassen udbetale dagpenge.

Næste punkt på dagsordenen er, at udfærdige et fyldestgørende CV, som skal uploades på Jobcenterets hjemmeside. Med et online CV sikrer man, at virksomheder kan søge på ens kompetencer eller færdigheder, og derigennem lade dem finde en. Dette betyder dog ikke, at man ikke selv skal være aktiv i jobsøgningen. I forlængelse af rådighedsprincippet, så skal man ugentligt bekræfte, at man er ledig. Dette gør man også enten online eller i ens lokale jobcenter, og er et krav for dagpengemodtagere.

Det er også ens pligt, som ledig på dagpenge, at møde op til samtaler, vejledning og rådgivning på Jobcenteret. Her får man nødvendig information i ens jobsøgning, og Jobcenteret bistår en i at finde hoved og hale i de tilbud, man som ledig kan få stillet foran sig.

Generelt gælder det, at man skal være aktivt jobsøgende for at være dagpengeberettiget. Man skal søge jobs, som er relevante for ens uddannelsesmæssige færdigheder, og gerne inden for ens hidtidige fagområder. Ligeledes skal man søge job på fuldtid, og man skal være i stand til at overtage jobs med dags varsel, dog kan man nedslå tilbud, hvis man ikke formår at bestride jobbet fysisk eller kompetencemæssigt, dog kun hvis man har grundlag for det.

Processen med at søge dagpenge er altså ikke nødvendigvis kringlet, det kræver bare at man er dagligt beskæftiget i jobsøgningen, så man kan bibeholde ens ret til udbetaling af dagpenge. Alle a-kasser har en udførlig guide online på deres hjemmesider, som man kan følge som dagpengemodtager. Også på borger.dk findes der udførlige guides.

Andre artikler