Menu Luk

Hvordan spiller jeg LP plader?

Det går stærkt udviklingsmæssigt, og de nyere generationer ved dårligt, hvad en grammofon / pladespiller er for en størrelse.

Wikipedia definerer en grammofon således:

En pladespiller er en videreudvikling af fonografen. Den består af et kabinet og en roterende pladetallerken, sædvanligvis lavet af metal. Denne pladetallerken er enten remdrevet, magnetisk drevet eller direkte drevet af en elmotor. På pladetallerknen ligger en plademåtte, som almindeligvis er lavet af gummi. Måtten har til formål at dæmpe resonanser i pladene under afspilning. Nogle bruger i stedet en antistatisk kulfiberplade, der skal fjerne eventuel statisk elektricitet fra pladen, som tiltrækker støv.

På pladetallerknen lægges vinylpladen med musik, der er lagret i en rille, hvor små højdevariationer indeholder informationen om musikken. Rillen aflæses af en pickup monteret på enden af en tonearm med modvægt. Når pickuppen bevæges, induceres en strøm, som sendes videre til en forstærker.

Pladespilleren kan desuden være forsynet med støvlåg, da støv på vinylpladen skaber forstyrrende knitren, når de rammes af pickuppen. Kilde

Det er skam stadig muligt at købe pladespillere, så har du arvet en LP samling, eller har du bare gemt dine vinylplader fra dengang, du var yngre, er der håb forude. Og du kan endda købe pladespillere nemt online.

Bedste bud på gode pladespillere til fornuftige priser er nok Danguitar.dk:

Billige pladespillere

Kun lige godt en 1.000 kr. for en fed pladespiller – det er faktisk ikke så slemt, vel?

 

Andre artikler