Nu er det jo blevet meget populært selv at reparere – eller skabe nye – ting i hjemmet. Vi tilkalder ikke længere en professionel maler, hvis børneværelset skal males. Vi kan ofte selv klare små indgreb i blikkenslagerarbejdet under køkkenvasken. Vi har slet ikke brug for en elinstallatør, når en ny lampe skal hænges op på væggen. Og ja, nogle af os er meget kreative. Vi kan selv omdanne et gammelt bord til et nyt. Osv. Det er færdigheder, vi har lært os selv igennem flere år. Især Coronakrisen satte gang i, at vi tilegnede os den nødvendige viden og fingerfærdighed. Men vi kan somme tider gå hen og blive for kreative – og der er nogle områder, hvor vi absolut ikke skal bruge vores færdigheder. Fx, hvis vi skal have installeret en ny ovn.
Fagfolk til deres fag tak
Det ved vi, at vi skal have en elinstallatør til at gøre for os. På samme måde skal vi heller ikke begynde at pille ved hoveddørens lås, selvom vi mener, at vi sagtens selv kan omkode den efter at have købt en tilfældig nøgle i en hælebar. Nej, her skal du have fat i den låsesmed på Vesterbro, som er tættest på din bolig. Det skal være en professionel, der omkoder dine låse. Er det ikke det, så får du problemer, hvis der skulle ske et indbrud. For det første vil politiet ikke tage dig alvorligt. For det andet vil forsikringsselskabet ikke tro på, at der virkeligt har været indbrud. Får du alligevel dit erstatningskrav igennem, så kan du være stensikker på, at forsikringspolicen bliver dyrere i fremtiden!
Så: Find den låsesmed, der er tættest på dig – og få ham – eller hende – til at omkode låsene til både hoveddøren og trappedøren. Ja, du skal selvfølgelig ikke glemme døren til bagtrappen. Selvom trappen er stejl og mørk, så sker indbrud ofte via denne dør. Sikkert fordi, alle mere eller mindre har adgang til bagtrapperne.
Nemt nok i København
Det kan sagtens være en billig låsesmed i København, du bruger til opgaven. Det, som er vigtigt, er, at han kan sit kram. Omkodning af låse er nemlig finmekanik. Det er ikke noget, du sådan lige gør, fordi du har lært at bruge mikroværktøj. Ok, det kan være sjovt at sidde og pusle med en gammel lås. Der kan gå timer, hvor du eksperimenterer og finder gode løsninger. Fint. Godt, at du har det sjovt og lærer nyt. Men lad være med at tro, at du selv kan tyverisikre dit hus. Brug hellere energien på at bruge nogle af de andre færdigheder, du har lært og udviklet, til andre projekter. Brug dem på projekter, der giver glæde til dig og din familie. Bag en kage. Lav julepynt. Hold dig fra låsene.
Lær om iLoq låsesystemet
Du kan jo godt forstå, at tyverisikring af din bolig er vigtig. Den skal derfor udføres af dem, der har de rigtige kvalifikationer og den rigtige indsigt. Det handler nemlig ikke kun om omkodning. Det kan handle om, at din låsesmed fra Frederiksberg skal kunne se, om låsen er tidssvarende, godkendt af forsikringsselskaber og, at der ikke er blevet ’pillet’ ved den tidligere. Han kan også fortælle dig om det nye iLoq system, der er super enkelt og meget sikkert.
Du har hørt, at det er fornuftigt at få omkodet låsene til dørene jævnligt. Så du tilkalder en låsesmed i København, du kender, som kommer og udfører arbejdet for dig. Det sker jævnligt: Måske hvert tredje år. Du har nemlig en tendens til at dele ekstranøgler ud til venner og bekendte. I nogle tilfælde også til håndværkere. Det ved du godt, at du ikke skal gøre, men alligevel, så kommer du til at gøre det. Derfor har du vænnet dig til at få låsene omkodet. Men ved du egentlig, hvad en god og sikker lås består af? Ved du, at hvis en af låsens dele er svag, så er hele låsen svag – og selvom den lige er blevet omkodet, så er den ikke sikker?
Hvad består en lås af
En lås består af en cylinder, selve låsen og et slutblik.
Slutblikket er den del, der sidder i dørens karm og som låsen griber ind i. Er slutblikket gammelt – og dårligt monteret, så er det altså nemt for en indbrudstyv at sparke døren op. Det er derfor ikke altid godt kun at få omkodet låsen.
Selve låsen sidder inde i cylinderen. Det er den, der afgør hvilken type lås, du har i døren: Den kan være selvsmækkende. Den kan også være tvangslåsende. Det sidste betyder, at du skal bruge en nøgle for at kunne låsedøren. Den kan ikke smække i af sig selv.
Cylinderen er låsens indmad. Det er den, der bliver omkodet, når det sker. (Som regel, hvert tiende år.) Her er der er nogle ting, som din låsesmed vil være meget opmærksom på: For det første, så skal cylinderen være godt monteret. Det betyder, at den skal sidde så tæt ind på døren, at det er umuligt at få en tang omkring den, så den kan vrides. Den må heller ikke være rund, fordi den runde form er usikker. Det er bedst, hvis den er oval. Det gør det svært at få en tang omkring den, hvis den ikke sidder tæt.
Din låsesmed i København – Den Cyklende Låsesmed – vil også kigge på, om den er monteret med gennemgående skruer.
Det er derfor aldrig tilstrækkeligt bare at få lavet en omkodning af dine låse. De (alle låsens dele) skal tjekkes – grundigt – af en fagmand. Finder din låsesmed et svagt punkt i en af de tre dele, som låsen består af, ja, så må du finde dig i, at du skal skifte låsene ud. Det kræver, at der bliver lavet indgreb i både døren og dørkarmen. Det er ikke alle låsesmede, der kan – eller vil – udføre dette job. En meget billig låsesmed vil måske kun hjælpe dig med at dirke låsen op, når du har smækket dig ude, eller glemt din nøgle. Det kan derfor betale sig for dig, at du henvender dig til en låsesmed i København, som du er sikker på også har erfaring med udskiftning af låse. På den måde sparer du tid, fordi udskiftningen kan begynde hurtigere, end hvis du først henvendte dig til en låsesmed, der ikke udfører dette job. Og, som vi alle ved: Tid er penge.