Menu Luk

Ny terapeutisk behandling

shallow focus of a woman's sad eyes

Vi ved alle, at vi skal passe godt på vores helbred. Vi spiser sundt. Vi undgår alkohol. Vi går ofte i fitnesscenteret for at holde os i god fysisk form. Vi får råd og vejledning i, hvordan vi holder en god kostplan. Vi får særlige øvelser, så vores krop kan blive stærkere, uden at vi kommer til skade i fitnesscenteret. Vi sørger også for at få frisk luft. Vi gør meget ud af indeklimaet i vores hjem og på vores arbejdspladser. Jo, vi lever et sundt liv. Og dog – gør vi? Ja, det er egentlig pudsigt, at spørgsmålet overhovedet kan rejses. Men tænker vi på, at antallet af mennesker – børn, unge, voksne – der får stillet en diagnose, der omhandler en eller anden form for psykisk lidelse, er stadigt stigende, så er spørgsmålet slet ikke besynderligt.

Stor stigning i psykiske lidelser

Fx så har antallet af kvinder, der får en diagnose med ADHD forøget sig med mere end 187% over de sidste 10 år!

Det næste – ret logiske – spørgsmål, er derfor: Hvorfor får vi ikke vejledning i at holde vores psykiske helbred i form? Kunne mange af os ikke have rigtig god gavn af en ’personlig træner’ i psykisk helse?

Det kan da ikke passe, at antallet af mennesker med psykiske lidelser stiger og stiger for hvert eneste år? Og det er totalt urimeligt, at de – psykisk lidende – ikke kan få behandling, der giver resultater.

Vi kunne måske kigge lidt nærmere på, om der er tale om, at nye former for psykiske lidelser bliver opdaget? Eller skulle vi måske se nærmere på, hvilke behandlingsformer, der eksisterer – og som kan give et menneske med psykiske problemer, en effektiv og holdbar terapi? Jeg foretrækker at gøre det sidste. Den der med, at der bliver opdaget nye lidelser, er sikkert en følge af at samfundet ændrer sig: Vi analyserer, komplicerer og omdøber allerede eksisterende lidelser!

Stor succes med metakognitive metoder

En af de nyere behandlingsformer, som har vist sig at være meget effektiv, kaldes for metakognitiv terapi – se her. Dette er en form for psykoterapi. Den sigter på, at lære den person, som har en psykisk lidelse, at kontrollere sine tanker, så de ikke tager overhånd. Metakognitiv terapi bygger på et princip om, at psyken faktisk er selvregulerende.

Den skal bare have lidt hjælp en gang imellem. Derfor introduceres patienten til en del øvelser til metakognitiv terapi. De fleste af øvelserne kan laves derhjemme, men de skal først indlæres sammen med terapeuten (din personlige træner i psykisk helbred). Når du udfører øvelserne korrekt, så har du udviklet instrumenter – eller værktøj – som kan hjælpe dig resten af livet.

Rask for altid

Du kan derfor slippe væk fra den psykiske lidelse for altid. Øvelserne glemmer du nemlig ikke. Det kan godt være, at du bliver lidt ’rusten’ i at udføre øvelser til metakognitiv terapi. Tænk dog på det, som om du også kan blive lidt rusten i at køre på cykel. Du glemmer det ikke. Du skal bare lige øve dig lidt. Ville det ikke være rart at vide, at du ikke skal gå og være i dårligt humør, fordi du er bange, stresset eller bekymret nogen sinde mere?

Andre artikler