Menu Luk

Naboen er på spil

man in black crew neck shirt

Så er den gal igen. Søndag morgen. Du ville gerne blive liggende og snuse i sengen. Det er bare totalt umuligt. Den der hund gør som en gal. Du er irriteret, men står op. Er lidt misundelig på din hustru, som bare ikke kan høre den gøende hund. Hun sover trygt.
Du klør dig på brystet. Går i bad. Sætter kaffe over. Hunden gør stadigvæk. Stadigvæk som en gal. Du går ud i haven, for at få et overblik – og eventuelt kunne forstå, hvorfor naboens hund er ved at gø sine stemmebånd itu. Og ja, du får hurtigt overblik. Den gamle nabostrid til den anden side, er brudt ud igen.

De råver lystigt løs

Dér står de to naboer og råber af hinanden. De skændes om, hvor de kan finde oplysning om højde på hegn i skel i deres område. Du griner ad dem. De er da ikke rigtigt kloge. Hvem gider at se på hegnsloven en skøn søndag morgen? Din nabos hund gør videre. Den logrer med halen. Deltager åbenbart i den ophedede debat imellem de to. Du råber til dem: ”God morgen – hvad med at hejse flaget i stedet for at stå der og skændes? Vi andre skal jo også være her!” Der bliver øjeblikkelig tavshed. Hunden gør ikke længere. Den løber hen imod dig for at hilse.

Familieadvokat men…

Nu er du godt nok ikke specialist i naboret, men du ved noget om det. Og det der skænderi imellem de to naboer er faktisk blevet en gene for hele nabolaget. Derfor tager du dig retten til at irettesætte dem med dit råb til dem. De ved, du er advokat og at du vil gribe ind, hvis deres debatter bliver for generende for andre. De ved ikke, at du er familieadvokat med speciale i samværssager og forældremyndighed. Det kommer ikke dem ved. Bare at de ved, at du er advokat og kender til lovene, er tilstrækkeligt til, at de holder mund.

Lovene skal altså respekteres

Du vender dig om. Hilser hunden farvel og går tilbage ind i køkkenet. Din hustru er vågnet. Har taget badekåben på. Hun drikker kaffe og har sat en kop frem til dig. Hun spørger dig om, hvorfor du blander dig i en nabostrid, som slet ikke har noget med dig at gøre. Du forklarer hende, at der er grænser for, hvad man kan tillade sig i et fredeligt parcelhuskvarter. Sagen ville være en helt anden, hvis de stridende naboer kunne stå og skændes over et hegn ude på landet. Men sådan er det ikke i byerne. Og de skal tage hensyn til deres omgivelser.

”Vi har nogle klare regler for, hvordan og hvorledes med hegn i området. Og dem skal de altså respektere. Kan de ikke forstå det? Vi har en hegnslov!” Du er temmelig irriteret. Går ind i badeværelset og finder din egen badekåbe. Tager den på og vender tilbage. Sætter dig til rette med den gode kaffe. Og så ringer det på døren! Du bander højt. Åbner døren. Det er naboens hustru, som står der med nybagte grovboller i favnen. Hun vil bare sige undskyld for forstyrrelserne her søndag morgen.

Andre artikler