Menu Luk

2 vinkler på Lean

Når man bliver ledig på arbejdsmarkedet, så er det altså en gave, når man bliver tilbudt at få videreuddannelse. Det kan hjælpe til, at man finder et job hurtigere. Og ofte også et bedre job, end det tidligere. Jeg blev ledig sidste år. Virksomheden måtte lukke. Jeg var ansat som mellemleder i en afdeling hos en stor produktionsvirksomhed. Det kom som et chok for os, da bestyrelsen meddelte, at de måtte indgive konkursbegæring. Det var ikke en særlig sjov oplevelse at tænke på at skulle til at leve med dagpenge. Jeg kontaktede naturligvis min fagforening hurtig og fik hjælp af dem. Ikke kun i form af dagpenge. Også i form af vejledning om kurser, jeg kunne tage, som kunne forbedre mine chancer på arbejdsmarkedet. Vi talte meget om, hvilke kurser der ville være gode for mig. Bl.a. foreslog de, at jeg kom på et Lean kursus for ledige. De ville gerne bevilge mig sådan et.

Men hvad er Lean?

På det tidspunkt havde jeg ikke nogen som helst idé om, hvad Lean er. Men da de havde set på mit cv, at jeg har lidt ledelseserfaring mente de, at det ville være et godt kursus. Jeg fulgte kurset og fik en masse ny viden. Jeg fik også bevis for, at jeg kan kalde mig for Lean Manager. Og det bedste, jeg fandt hurtigt et job, hvor jeg kan bruge nogle af de ting, jeg lærte på Lean kurset. Faktisk var det kursus grunden til, at jeg blev ansat. Under kurset opdagede jeg selvfølgelig, hvor spændende hele Lean filosofien er.

Kurser i Lean

Jeg opdagede også, at man kan tage mange flere Lean kurser, og det er jeg meget interesseret i at gøre. Virksomheden, som jeg arbejder for nu, har givet mig tilsagn om, at de gerne vil være med til at finansiere et af de Lean kurser, som jeg gerne vil følge. Det skal bare være relevant for deres virksomhed.

Efter mange år som leder i forskellige virksomheder har jeg lært meget. Jeg har set mange forskellige ledelsesformer. Nogle er sympatiske for mig. Andre er ikke. Jeg har set virksomheder, der er blevet misledt og dermed er gået konkurs. Jeg har set virksomheder blomstre op efter en lang og svær tur nedad bakke for dem. Virksomhedsledelse er en meget vigtig del for en virksomheds fremtid. Og det bliver en god eller dårlig fremtid, kommer helt an på ledelsen og ledelsens evne til at kommunikere de rigtige beskeder ud til deres medarbejdere.

De virksomheder, som jeg har set, og som haft stor succes, har altid været virksomheder, der har formået at inddrage deres medarbejdere i beslutningsprocesserne. Ikke sådan ved håndsoprækning, men via dialog og gensidig respekt. Og har de formået at få medarbejderne til at tage ansvar for deres bidrag til virksomhedens processer, så har de virkeligt rykket meget.

Succesfuld Lean konsulent

Den erfaring, som jeg har, har jeg nu delt ud af i de sidste 8 år. Jeg blev nemlig træt af bare at være leder. Jeg ville gerne dele min erfaring, så andre kan nyde godt af min viden, og selv bygge videre på den. Derfor startede jeg mit eget firma som Lean konsulent. Og det har været en meget spændende periode i mit liv siden da. Jeg hjælper og rådgiver mange forskellige organisationer og virksomheder. Og samtidigt med at jeg kommer ud til dem, så lærer jeg endnu mere. Det er en spændende proces, der ikke kun handler om at give viden videre. Den handler også om, at jeg får en masse ny viden, som jeg kan bruge i mit daglige arbejde.

Det var den bedste beslutning, jeg tog for 8 år siden. I dag undrer det mig, at jeg ikke tog beslutningen for 15 år siden. Dengang var jeg åbenbart ikke klar til det.

Andre artikler