Menu Luk

De klimavenlige pumper som sørger for en lavere varmeregning!

varmepumper eller jordvarmepumper

Snakken om grøn varme tager mere og mere til, efterhånden som prisen på energi stiger og stiger i takt med, at krigen i Ukraine spidser mere og mere til. Prisen på gas og olie bliver dyrere og dyrere, og derfor kigger flere og flere danskere hen imod de varmepumper.

Varmepumper er det klimavenlige alternativ til opvarmning med gas og olie, og ikke nok med at de er klimavenlige, de er ligeledes økonomiske. Varmepumper kan deles op i 3 lejre så at sige:

  • Varmepumper som udnytter varmen fra luften
  • Jordvarmepumper som udnytter energien og varmen fra jorden

Rent teknisk er der som sådan ikke den store forskel, da begge fungerer ved, at der bliver ført energi i form af luft eller væske ind til varmepumpen. Varmepumpen opvarmer herefter luften eller væsken op til så mange grader, at det kan benyttes til varmt brugsvand.

Installation og montering af varmepumper og jordvarme

Den reelle forskel ligger i måden, som pumperne skal installeres og monteres på. Hvor en luft vand varmepumpe skal have yderdelen installeret og en indedel installeret for at fungere, er der lidt større arbejde med jordvarmeanlæg.

Såvel horisontal og lodret jordvarme fungerer ved jordslanger i graves ned i haven. Jordslangerne graves ned i dybde af cirka 90 cm. for horisontal og cirka 160 meter for vertikal jordvarme. Slangerne er fyldt med frostfrivæske, der varmes op af varmen, som findes i jorden.

Priserne

Prisen er også en anden end f.eks. en varmepumpe, hvor jordvarmepumpe pris inkl. installation ligger på omkring 150.000 kr. og opefter. Vælger du luft vand varmepumpe er prisen fra omkring 80.000 kr. inkl. montering med mulighed for at lease. Der er altså stor forskel i prisen, hvilket kan have indflydelse på din beslutning.

En ting er dog sikker, og det er, at Regeringen ønsker, at al fremtidig opvarmning skal være klimavenlig. Det vil sige, at det skal gå foregå enten med vind, sol eller varme fra jorden, så du kan ligeså godt begynde at forberede dig.

Regeringen har allerede fremlagt en plan, som stræber efter, at vi inden 2035 skal have grøn varme i Danmark. Du kan læse meget mere om Regeringens plan her. Så væk med Putins gas, hvilket dog nok kommer til at ske meget før. Vi er mere eller mindre fri for gassen fra Rusland inden 2023, og så kommer det aldrig tilbage!

Andre artikler