Menu Luk

Nærmeste krisecenter

Er der nogen, der kan give mig et godt råd? Jeg har en veninde, som er så stædig, at det muligvis kan koste hende hendes liv. Hun bor sammen med en voldelig mand. Jeg har mødt ham et par gange. Han kan være meget charmerende. Han er meget intelligent. Men han er altså også voldelig. Han slår hende. Hun har fortalt mig det. Hun forsøgte at bortforklare, at han er voldelig overfor hende med flere argumenter om, at hun selv fortjente at få en lussing.

Det er bekymrende

Da hun sagde det til mig, blev jeg meget bekymret. Det ligner slet ikke min veninde at acceptere, at hun skal have en lussing. Er der noget mere fredeligt menneske end hende? Er der et menneske, der afskyr vold som hende? Nej. Det er der ikke – i det mindste ikke i min omgangskreds. Jeg ved virkeligt ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er alvorligt bange for, at hun en dag – eller nat – får så mange bank, at hun kommer alvorligt til skade. Jeg kan godt finde ud af at køre hende på skadestuen, men er det så ikke bare for sent? Jeg aner ikke, hvad jeg kan gøre, for at hun kommer ud af det forhold. Hun er åbenlyst meget forelsket i manden. Men hun ser slet ikke, at han er farlig. Hun er blind. Kærlighed gør blind, siger man. Jeg siger, at kærlighed er farlig. I hvert fald i dette tilfælde.

Hvordan gør man det her?

Det får mig til at tænke på, at vi generelt mangler oplysning om, hvad man kan gøre, hvis man kender til et menneske, der bliver udsat for vold. Jeg ved godt, at der findes krisecentre for voldsramte. Det ved vi alle sammen godt. Men ved vi, hvor det nærmeste krisecenter ligger. Sådan rent fysisk. Ved vi, hvordan voldsramte kan bruge det?

Ærlig talt, jeg ved intet om det. Jeg er sikkert i stand til at finde ud af, hvor det nærmeste krisecenter ligger. Men kan jeg bare sådan sige til min veninde, at hun skal komme med mig og så køre hende hen til sådan et center?
Men det handler heller ikke om at vide, hvor et krisecenter ligger. Det handler i høj grad også om, at jeg savner oplysning om, hvor grænserne går. Hvad må jeg godt, og hvad skal jeg lade være med. Det er jo nemt nok for mig at sidde her og være hellig og ville min veninde det godt.

Helst ikke indblandes

Men jeg må være ærlig og indrømme, at jeg vil ikke rodes ind i ubehagelige situationer. Er der nogen form for støtte til mig. Det kan jo godt tænkes, at min venindes kæreste opsøger mig, fordi han ser mig som grunden til, at hun er flyttet væk fra ham. Og det kan da være farligt for mig. Så derfor vil jeg gerne bede alle ansvarlige for krisecentre i Danmark om at overveje, hvordan de kan give os almindelige, fredelige – og hjælpsomme – borgere, mere viden om, hvordan vi skal forholde os, når vi har kendskab til et menneske, der bliver udsat for vold.

Andre artikler