Menu Luk

Er dieselolie og fyringsolie det samme?

En eller anden fortalte mig for nylig, at der teknisk set ikke er forskel på dieselolie og fyringsolie, når man ser bort fra farven. Om det nu også holder stik, ved jeg faktisk ikke, men jeg kom til at tænke på det, da jeg i går var inde på en tankstation for at få tanket min bil.

Min egen bil har dieselmotor, og den kører ganske langt på en liter, så det er ikke hver uge, jeg er nødt til at tanke op. Men i går bemærkede jeg, at jeg skulle betale 10,58 kroner pr. liter dieselolie til bilen, og det slog mig, at det trods alt var noget mindre end prisen for den fyringsolie, jeg fik leveret i sidste uge.

Selv om jeg altid forsøger at få leveret så billig fyringsolie som muligt, kan jeg da huske, at regningen lød på et beløb, der svarer til en pris på lidt over 11.000 kroner pr. 1000 liter. Med andre ord har jeg betalt mere end 11 kroner pr. liter fyringsolie, og det er trods alt en mærkbar merpris i forhold til det, dieselolien til min bil kostede på tankstationen.

Med de oliepriser, vi har nu, er det bestemt værd at interessere sig for. Der kan naturligvis være en del penge at spare, hvis man som jeg bruger godt og vel 2000 liter fyringsolie om året til at varme huset op. Der kan nemt være en besparelse på over 1000 kroner årligt ved at bruge så billig olie som muligt.

Derfor har jeg i dag surfet lidt rundt på nettet for at finde ud af, om det overhovedet er lovligt at fylde dieselolie på tanken til oliefyret. Jeg blev dog kun lidt klogere, men tilsyneladende må man ikke gøre det på den måde, for der er forskelle i afgifterne på de to slags olie.

Men hvad jeg slet ikke ved er, hvordan et olieselskab vil reagere, hvis jeg bestiller dem til at komme og fylde et par tusind liter dieselolie på min tank til oliefyret. Det kan selvfølgelig komme an på en prøve, så jeg har da en plan om at forsøge det, næste gang jeg trænger til at få fyldt op i olietanken.

Hvis det ellers er rigtigt, at der ikke er forskel på fyringsolie og dieselolie, så kan man da godt under sig over det afgiftssystem, som tilsyneladende bevirker, at fyringsolie belægges med højere afgift end dieselolie. For sagen er jo, at på andre områder belastes bilejerne jo af vanvittigt høje afgifter på alt, hvad der er nødvendigt til bilen, mens sådan noget som opvarmning af ens hjem jo er et basalt behov, so, vel ikke burde brandskattes i form af ekstra høje afgifter på den olie, som man jo er dybt afhængig af, når man bor udenfor dækningsområdet til et af fjernvarmeværkerne.

Så igen må man konstatere, at der ikke altid er logik i den måde, vores politikere vælger at afgiftsbelægge forskellige forbrugsgoder på. Og det gør jo netop, at man er tilbøjelighed til at finde alternativer, hvor det er muligt.

Andre artikler