Menu Luk

Sutsko? Hvor stammer det fra?

Kært barn har mange navne, siger man. Og det er sandelig sandt, når vi taler om sko. Hjemmesko. De bliver også kaldt for sutsko, indesko, tøfler og slippers. Og der findes rigtigt mange forskellige typer af hjemmesko – se bare her: https://www.woolbynature.dk/shop/hjemmesko-3s1.html.  Mokkasiner, morgensko, kinasko og snabelsko er blot få af typerne. Nogle mennesker bruger klipklappere eller flipflops som hjemmesko. Andre bruger filtsko eller espadrilles som hjemmesko. Men hvor stammer det med sutsko fra? Læs mere senere i artiklen.

Shepherd er Rolls Royce

Jeg tror, fællestrækket ved alle de typer af sko, er, at de er bløde og lune. Og at de ikke bliver brugt udendørs. Ofte kan de ikke tåle fugt. Deres såler er ikke så hårde, så de er ikke egnet til brug udendørs.
Og så er der endnu et fællestræk: De er hyggelige at bruge. Det er hyggeligt at sidde med sine tøfler på foran pejsen, mens ilden buldrer, og man nyder en god bog. Der findes ikke noget bedre end at komme hjem efter en lang arbejdsdag og få hevet de høje hæle af, og så træde ned i en blød, lun hjemmesko. Om det så er et par filt- eller stofsko, eller om de er lavet af blødt skind, er ligegyldigt. Det er en smagssag, vil jeg mene.

Lune, skridsikre og sunde for fødderne

På markedet findes der mange forskellige typer af hjemmesko. Men jeg synes at have set, at der er flere typer hjemmesko til kvinder, end der er til mænd. Måske hænger det sammen med, at kvinder tør være lidt mere sprælske med deres tøj og sko? Jeg ved det ikke. Men jeg forestiller mig, at det vil være svært for en mand at gå i broderede stofsko derhjemme. Mænd er generelt lidt mere konservative med deres påklædning, end kvinder er. Eller også er det bare min manglende viden om det. Måske er det bare skoforretningerne, der placerer flere forskellige hjemmesko til kvinder end til mænd i deres afdeling for hjemmesko. Hvem ved.

Landsdele kalder dem forskelligt

Faktisk er der forskel på, hvad de kære hjemmesko kaldes i de forskellige landsdele – og på for eksempel Bornholm kaldes de faktisk for lappa-sko – den var ny for mig. På det Vestsjællandske er det slippers, der er mest fremherskende.

Hvad er sutsko?

Det er såmænd det samme som hjemmesko. Det antages, at betegnelsen sutsko ganske enkelt er et såkaldt hyggeord.

Hvad kaldes hjemmesko på engelsk?

Den mest benyttede betegnelse for hjemmesko på engelsk er slippers - nogle kalder dem også for indoor shoes.

Hvor stammer ordet sutsko fra?

Historikerne er ikke enige, men det antages, at det stammer fra de små og ofte hæklede sko, som spædbørn benytter. De bruger jo også sut - og deraf navnet sutsko.

 

Andre artikler