Hvis din græsplæne er blevet trist, og græsset ikke er så grønt, som det var tidligere, så kan du overveje at så nye frø selv. Faktisk kræver det en mindre indsats, end hvad mange faktisk tror. Der er tale om et større projekt, men i sidste ende kan det være særdeles tilfredsstillende at have frembragt en grøn og frodig græsplæne grundet egen indsats.
At så en græsplæne er bestemt et gør-det-selv-projekt, som kan afskrække mange. Det kan tage en del timer, men resultatet kan blive overordentligt godt.
I sine overvejelser skal man først og fremmest sætte sig ind i, hvilke græsfrø, som passer bedst til det danske klima. Typisk er de græsfrø, som man køber i gartnerier, sammensat af forskellige græssorter, som gør dem mest mulige modstandsdygtige overfor det danske vejr.
Dernæst er det en god idé at planlægge såningen af sin nye græsplæne i sensommeren, da jorden har en høj temperatur, og der falder en passende regnmængde. Farerne ved at påbegynde såningen for tidligt eller sent er, at græsfrøene har en lavere spirerate. Dette betyder, at græsfrøene er længere om at slå rod og gro.
Husk en ordentlig fræsning og planering
For at få et vellykket resultat bør man desuden sætte sig ind i, hvilken arbejdsbyrde og opgaver, som skal udføres. Selve forberedelsen af såningen indebærer fræsning og planering. Et godt råd er at leje en maskine, som kan fræse jorden ordentligt. En fræsning forarbejder jorden, så det bliver nemmere for græsfrøene at sprede sig. Planering handler om, at græsplænen skal gøres så plan og lige som muligt.
Næste trin i processen er en grundig vanding af jorden. For at skabe, bogstavelig talt den bedste grobund, så skal jorden være våd for at kunne tage bedst imod frøene.
Derudover kan du undersøge, hvor muldholdig jorden er. Hvis der er et lavt indhold, så kan man overveje, om jorden har brug for at få et ekstra tilskud muldjord.
Drysning af græsfrøene
Forberedelsen af selve såningen er utvivlsomt den fase, som er mest tidskrævende. Selve såningen kan typisk overstås på en eftermiddag. Her kan du gå i lige linjer den ene vej og dernæst på tværs for at dække hele græsplænen.
Græsfrøene kan drysses på plænen med en løs og sikker hånd. Man kan også leje en maskine der kan så græsset på en ens distribution. Men bemærk at man ikke må vande græsplænen lige efter såningen. I stedet skal man vente til, at man begynder at kunne se de første spirer.
Efter man har sået frøene er det vigtigt at man ikke går på de ny-såede frø, da det ødelægger deres muligheder for at spire og slå rod. Man bør faktisk vente til at græsset har fået et rigtig godt og fast rodnet, inden man går på græsset.
Hvis hele projektet lyder alt for uoverkommeligt, så kan man også få professionelle hænder til at ordne opgaven. Hvis man bor i eller omkring Randers, Mariager, Hobro, Hadsund eller Århus, kan anlægsgartneren Torben Jensen komme med et tilbud på at klare græssåningen for dig.